In English

Piff och Puff – Räddningspatrullen

Chip ’N’ Dale Rescue Rangers (1989 – 1990)

CDRR-logo En av de tidiga tecknade tv-serierna från Disney ger de två jordekorrarna Piff och Puff nya roller. Tillsammans med de två mössen Pärlan och Oskar, och med Oskars kamrat flugan Zipper startar de Räddningspatrullen för att hjälpa djur och människor i nöd.

Avsnitt i bokstavsordning

Adventures in Squirrelsitting (Barnvaktsäventyr)
En jakt efter Svinpäls som har stulit den berömda guldstatyetten Maltesermusen slutar med att Räddningspatrullens medlemmar finner sig vara barnvakter åt ett par unga ekorrflickor, Tammy och Bink. Det hela blir inte direkt lättare, när tonårstjejen Tammy blir störtförälskad i Piff.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 1

Battle of the Bulge (Brott på hög nivå)
Oskar bestämmer sig för att han måste komma i form, något som går ut över de andra medlemmarna i patrullen.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 3

Bearing Up Baby (Baby på vift)
Räddningspatrullen är på campingsemester och hamnar tillsammans med björnen Humphrey i problem när ett litet barn kommer ifrån sina föräldrar och fäster sig vid Humphreys sällskap.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 2

The Carpetsnaggers (De flygande mattorna)
En våg av stölder sveper genom staden och förövarna är flygande mattor, något som ger Räddningspatrullen fullt upp.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 1

The Case of the Cola Cult (Fallet med Cola Kulten) (1989)
Under en provtur med Pärlans senaste uppfinning, stöter våra vänner på den mystiska kolakulten.

A Case of Stage Blight (Scenskräck) (1989)
En kväll på operan blir till ett nytt fall för Räddningspatrullen när en alligator med skådespelarambitioner stjäl showen.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 3

Catteries Not Included (Katter och spänning)
En försvunnen kattunge leder till ett betydligt större mysterium när det visar sig att stans alla katter är borta.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 1

Chipwrecked Shipmunks
Efter en olycka till havs blir Räddningspatrullen strandsatta på en öde ö.

Chocolate Chips (Choklad-Puff)
Våra vänner är på semesterresa i Sydamerika när de pålötsligt ramlar in i ett mysterium. Någon eller något stjäl djungelns alla kakaoträd.
Avsnittet visat av SVT, TV och Kanal 5 vid olika tidpunkter.

A Chorus Crime (1990)
Piff och Puff har klätt upp sig för att gå på teatern och se en musikal. Oskar och Zipper har också klätt sig fina, men av en annan anledning. De ska gå till hamnen och ta emot ett skepp fullastat med ost. Tyvärr är musikalen inställd eftersom någon har stulit alla steppskorna. Och ostskeppet syns inte till. Det har nämligen, liksom flera andra fartyg, seglat på ett isberg och sjunkit. Piff och Puff beger sig tillsammans med Pärlan och teaterdivan Jyckie Högsvans för att undersöka skostölden. Samtidigt smyger Oskar och Zipper ombord på ett fartyg för att undersöka de mystiska haverierna. Vad ingen av dem vet är att båda fallen är sammankopplade, så hela gänget strålar samman på Grönland där doktor Grym har något fuffens för sig...

A Creep in the Deep (Hämnaren från djupet) (1989)
Kapten Finn ser sig själv som alla fiskars befriare och anser sig därmed ha rätten att attackera de landboende.

Dale Besides Himself (Puff och dubbelgångaren)
Puff träffar på en utomjordisk besökare som har förmågan att anta vilken annan form som helst, något som till en början gör livet mycket behagligt för Puff, eftersom utomjordingen med glädje tar hans plats och utför de tråkiga hushållssysslorna. Men det hela går överstyr när utomjordingen bestämmer sig för att byta plats med Puff permanent.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 2

Dirty Rotten Diapers (Brottsling i blöjor)
Pärlan anser att det måste bli ett slut på de andras våldsamma sätt att lösa problem, så hon inför ett nytt, mjukare förhållningssätt för patrullen. Tyvärr leder det till vissa problem för lösningen av det pågående fallet.

Does Pavlov Ring a Bell? (Betingade brott)
Pärlan blir god vän med Sparky som jobbar som försöksråtta i Gordon Gryms labb. Sparky tror att hans chef är en hederlig vetenskapsman, men Pärlan och hennes kamrater vet att doktor Grym brukar ha onda avsikter. Den här gången plundrar han banker med hjälp av en robot vars ”hjärna” är ett marsvin som tränats att reagera på olika ljud.
Avsnittet bl.a. visat av SVT 1993-04-09.

Double ’O Chipmunk (Agent Noll Noll Puff)
Puff som hemlig agent.
Bl.a. visad i SVT 1993-10-15

An Elephant Never Suspects (Jordnötstjuvarna)
Någon stjäl jordnötter från djuren på zoo och elefanterna engagerar motvilligt Räddningspatrullen för att lösa mysteriet, men olyckliga omständigheter gör snabbt patrullmedlemmarna själva till huvudmisstänkta i elefanternas ögon.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 3

Fake Me To Your Leader (Löss och människor)
Gordon Grym har uppfunnit en förstoringsstråle som får insekter att bli stora som människor. Han låter sen några gråsuggor i jätteformat föreställa en utomjordisk invasionsstyrka. Doktor Gryms plan är att genom hot tvinga till sig stora mängder guld. Under tiden har Räddningspatrullen egna problem. Flugan Zipper har nämligen också träffats av förstoringsstrålen.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 3

Flash, the Wonder Dog (Superhunden Blixt)
Puffs tv-hjälte, superhunden Blixt, blir kidnappad av Svinpäls som avskyr hundar. För att misskreditera tv-hjälten låter Svinpäls sina hantlangare begå en rad brott klädda i Blixtuniform. Räddningspatrullen spårar snabbt upp den kidnappade hunden, men den riktige Blixt visar sig vara betydligt mindre modig än rollfiguren på tv.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 1

A Fly in the Ointment (Hälften fluga, hälften man)
Gordon Grym använder sin senaste uppfinning till att begå nya brott via telenätet, men råkar ut för stora problem när han och Zipper byter kropp!

Gadget Goes Hawaiian (Pärlan från Hawaii)
En lokal muskoloni på Hawaii ska just kröna sin drottning Lahwhinie. Men först måste Lahwhinie visa sig värdig genom att klara tre livsfarliga prov, något som hon är alltför feg för att våga sig på. I stället lurar hon Pärlan att göra proven i hennes ställe eftersom Lahwhinie och Pärlan är lika som bär...

Ghost of a Chance (Spökjakten)
Svinpäls är ute efter att stjäla kronjuvelerna på Towern i London, något som Räddningspatrullen naturligtvis måste förhindra. Våra vänner får oväntad hjälp av Sir Colby, spöket efter en av Oskars förfäder.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 3

Good Times, Bat Times (Häxans assistent)
Häxan Winifred håller på att koka ihop en trollformel så hon kan hämnas för att hon har fått sparken från sitt städjobb. Hon skickar ut sina tre medhjälpare – ormen Bud, spindeln Lou och fladdermusen Fladdran – för att samla in ingredienserna. Under uppdraget blir Fladdran kär i Puff och hjälper Räddningspatrullen besegra den elaka häxan...

Gorilla My Dreams (Kattnappning) (1990)

It’s a Bird, It’s Insane, It’s Dale (Gummi-bando alla bovars skräck)

Kiwi’s Big Adventure (Den store flygarguden)
Räddningspatrullens flygplan har blivit stulet av en flock kivifåglar. Fåglarna tror att planet är en gud som kan hjälpa dem att få tillbaka sin förlorade flygförmåga. Med viss svårighet lyckas våra vänner ta tillbaka planet, men måste sen paddla nerför en farofylld flod eftersom kivifåglarnas pilar gjort planet flygodugligt.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 2

A Lad in a Lamp (Anden i lampan)
En illa genomtänkt önskning gör att Oskar friger anden i Aladdins lampa, samtidigt som han själv blir lampans fånge. Till råga på allt får Svinpäls och hans kumpaner tag på lampan, så nu tvingas Oskar uppfylla en rad önskningar som utsätter de andra medlemmarna i Räddningspatrullen för livsfara.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 3

The Last Leprechaun

Last Train to Cashville (Ett tåg kommer lastat)
Ett leksakståg har blivit stulet, och spåren leder – bokstavligen – till Svinpäls som tänker använda tåget som hjälpmedel för att plundra en bank. Bovjakten blir inte precis lättare av att Puff är dödstrött efter att ha tittat på tv hela natten.

Le Purrfect Crime

A Lean on the Property

Love is a Many Splintered Thing (Gammal kärlek kostar)

The Luck Stops Here (Lyckan kommer, lyckan går)
Pärlan försöker hjälpa en otursförföljd uppfinnare att få hans nya matberedare att fungera innan det är dags att visa upp den på mässan. Problemet är bara att uppfinnaren äger en katt som på alla sätt försöker sabotera Pärlans arbete.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 3

Mind Your Cheese & Q’s (Ostbrist) (1990)

Normie’s Science Project
Räddningspatrullen besöker en skola där Pärlan hoppas kunna ta tillvara kasserade elevarbeten från skolans vetenskapsdag. Gordon Gryms brorson Tobbe går på skolan, men han har fuskat och tagit med sig en av doktor Gryms uppfinningar istället för att göra ett eget hemarbete. Uppfinningen, som ser ut som en vanlig skivspelare, är en del av en helvetesmaskin som doktor Grym har byggt för att jämna stan med marken...

One-Upsman-Chip (Du gick på det)

Out of Scale (Utanför ramen)

Out to Launch (På vift i rymden)
Våra vänner besöker en rymdbas för att titta på uppskjutningen av en ny rymdfärja. Efter en rad oturliga händelser hamnar Piff och Puff fritt svävande i en övergiven rymddräkt i bana runt Jorden. Pärlan bygger en egen raket och beger sig tillsammans med Oskar och Zipper ut i rymden för att rädda Piff och Puff.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 2

Parental Discretion Retired (Fa(de)rliga råd)
Oskars något bufflige far kommer på besök och tar på eget initiativ kommandot över Räddningspatrullens senaste undersökning. Det gäller Svinpäls som har nya skumma affärer på gång. Han fångar störar och hypnotiserar dem att tro att de är höns. På så vis ökar de takten på sitt äggläggande, och äggen kan sen bli till stora mängder dyrbar kaviar.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 2

Pie in the Sky

The Pied Piper Power Play

Piratsy Under the Seas (Pirater på skattjakt) (1989)
Piff och Puff råkar hamna bland soporna på en pråm som blir överfallen av piratråttor. Råttorna, som bor i ett sjunket fartyg på havets botten, tar upp Piff och Puff som medlemmar i sitt broderskap. Medan ekorrarna går på skattjakt med piraterna försöker Pärlan, Oskar och Zipper hitta ett sätt att få ut sina kamrater.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 1

Pound of the Baskervilles (Mysteriet på Baskerville)
Under en mörk ovädersnatt kraschar Räddningspatrullens flygplan in genom ett fönster på ett gammalt slott. Där blir våra vänner indragna i ett mysterium med spöken, hemliga gångar och ett försvunnet testamente.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 2

Prehysterical Pet (Puff och dinosaurien) (1989)
Ett litet ödleliknande djur fattar tycke för Puff och följer efter honom hem. Ganska snart står det klart att Puffs nya husdjur egentligen är en högintelligent besökare från en annan planet. Han är här för att ta reda på vad som hände hans förfäder dinosaurierna som emigrerade till Jorden för miljoner år sen. Men först måste han få tillbaka sitt rymdskepp som en grupp arkeologer har tagit hand om i tron att det är ett dinosaurieägg.

Puffed Rangers (Uppdrag i Hong Kong)

Rest Home Rangers

Risky Beesness (Surrigt uppdrag)
Räddningspatrullen rycker ut för att hjälpa en bidrottning vars hela svärm har lämnat kupan under inflytande av hypnotisk musik. Bakom illdådet står en kvinnlig forskare som tänker använda bina på scenen i sin nya karriär som rockartist.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 2

Robocat (Den mekaniska katten)
Pärlan programmerar om en skrotad kattrobot så att den blir ett snällt och vänligt husdjur. Men så får Svinpäls tag på roboten, byter programmet och skickar ut den för att stjäla en sällsynt och dyrbar akvariefisk.

The S.S. Drainpipe
När Räddningspatrullen på nytt stöter ihop med Rat Capone och hans gäng visar det sig att han har byggt upp en ny bas för sin verksamhet nere i kloakerna.

Seer No Evil (Ont varsel)
Ett besök på ett nöjesfält blir till en mardröm för Piff efter ett besök hos en sierska som förutser hans död. Fast Piff är inte den som tror på skrock i första taget...

Shellshocked (Snäckskal på vift)
Någon stjäl skalen från eremitkräftorna och det är upp till Räddningspatrullen att undersöka vad som egentligen pågår på stranden.

Short Order Crooks (En riktig soppa)

Song of the Nigh ’N Dale (Näktergalningens sång)
En provflygning går överstyr när Puff råkar styra planet in i en jetvind som tar våra vänner runt halva jordklotet till ett ensligt bergsrike i Himalaya.

They Shoot Dogs, Don’t They (Tassande fara)

Three Men and a Booby (Tre män och en boby)
Piff, Puff och Oskar är ute och handlar när de träffar mamma bobyfågel på jakt efter sitt kidnappade ägg. Spåren leder till en ägg-centrisk äggsamlare, och inom kort har Räddningspatrullen befriat ägget. Tyvärr blir mamma boby kvar som gisslan hos äggsamlaren, medan Piff, Puff och Oskar får sitta barnvakt till en nykläckt (och hungrig) bobykyckling.
På DVD i Piff och Puff: Räddningspatrullen volym 1

Throw Mummy From the Train (Hårda bandage i Egypten) (1989)
En girig arkeolog stjäl en ring från en gammal egyptisk faraos grav. Då vaknar mumien som vaktar ringen till liv. Ringen ska, enligt inskriptionen, vara nyckeln till en diamantgömma i sfinxen vid Inka-dinka-do, men mumien vill ha tillbaka ringen eftersom den kan släppa lös en farlig demon. Med Räddningspatrullens hjälp följer mumien efter arkeologen ombord på tåget till Inka-dinka-do.

To the Rescue, Part 1 (1989) (Jakten på von Kosings rubin, del 1) (1989)
I det första avsnittet i serien möter Piff och Puff polishunden Platon som är ute på uppdrag tillsammans med sin husse.

To the Rescue, Part 2 (1989) (Jakten på von Kosings rubin, del 2) (1989)

To the Rescue, Part 3 (1989) (Jakten på von Kosings rubin, del 3) (1989)
För att kunna ta sig till Glaciärbukten söker Oskar, Piff och Puff upp Oskars gamle vän Igor som på sin tid var en framgångsrik äventyrare och flygare. Men den de träffar är Igors dotter Pärlan.
Avsnittet visat av SVT, TV3 och Kanal 5 vid olika tidpunkter.

To the Rescue, Part 4 (1989) (Jakten på von Kosings rubin, del 4) (1989)
Avsnittet visat av SVT, TV3 och Kanal 5 vid olika tidpunkter.

To the Rescue, Part 5 (1989) (Jakten på von Kosings rubin, del 5) (1989)
Sista delen av introäventyret.
Avsnittet visat av SVT, TV3 och Kanal 5 vid olika tidpunkter.

Weather or Not (Ett ruskigt väder)

When Mice Where Men (När möss var människor) (1989)

When You Fish Upon a Star

A Wolf in Cheap Clothing
När polisen går bet tar Räddningspatrullen över utredningen av en stöldvåg som tycks ha begåtts av en varulv. Mycket talar för att vargen Harry i djurparken är inblandad. Det visar sig nämligen att Harry förvandlas till människa på nätterna och lever loppan på stans krogar. Men det är trots allt något som inte stämmer. Kan det finnas en varulv till?

Zipper Come Home (Kom hem Zipper)

Avsnitt visade i Sveriges Television 1992 – 1994, 2013 och 2019

Svensk titelVisningsdatum i SVTOriginaltitelÅr
Agent Noll Noll Puff931015Double ’O Chipmunk1989
Anden i lampan131123, 190406A Lad in a Lamp1989
Baby på vift921203, 131026, 190309Bearing Up Baby1989
Barnvaktsäventyr921029, 130921, 190202Adventures in Squirrelsitting1989
Betingade brott930409Does Pavlov Ring a Bell1989
Brott på hög nivå190413Battle of the Bulge1989
Brottsling i blöjor940603Dirty Rotten Diapers1990
Choklad-Puff930430Chocolate Chips1989
De flygande mattorna921015, 130907, 190119The Carpetsnaggers1989
Den mekaniska katten930507Robocat1989
Den store flygarguden921231, 131116, 190330Kiwi’s Big Adventure1989
Du gick på det940325One-Upsman-Chip1989
En riktig soppa940128Short Order Crooks1990
Ett tåg kommer lastat930319, 190601Last Train to Cashville1989
Ett ruskigt väder931210Weather or Not1989
Fa(de)rliga råd921119, 131012, 190223Parental Discretion Retired1989
Fallet med Cola Kulten930326, 190608The Case of the Cola Cult1989
Gammal kärlek kostar931112Love is a Many Splintered Thing1989
Gummi-bando alla bovars skräck940225It’s a Bird, It’s Insane, It’s Dale!1989
Hårda bandage i Egypten930402Throw Mummy From the Train1989
Hälften fluga, hälften man940520A Fly in the Ointment1990
Hämnaren från djupet930416A Creep in the Deep1989
Häxans Assistent931231Good Times, Bat Times1990
Jakten på von Kosings rubin, del 1920827To The Rescue, part 11989
Jakten på von Kosings rubin, del 2920903To The Rescue, part 21989
Jakten på von Kosings rubin, del 3920910To The Rescue, part 31989
Jakten på von Kosings rubin, del 4920917To The Rescue, part 41989
Jakten på von Kosings rubin, del 5920924To The Rescue, part 51989
Jordnötstjuvarna930115, 131221, 190504An Elephant Never Suspects1989
Katter och spänning921001, 130824, 190105Catteries Not Included1989
Kattnappning931001Gorilla My Dreams1990
Kom hem Zipper940408Zipper Come Home1990
Lyckan kommer, lyckan går930312, 131130, 190518The Luck Stops Here1989
Löss och människor190525Fake Me To Your Leader1989
Mysteriet på Baskerville921112, 131005, 190216Pound of the Baskervilles1989
Näktergalningens sång931029Song of the Night ’N Dale1989
När möss var människor940211When Mice Where Men1989
Ont varsel930423Seer No Evil1989
Ostbrist940114Mind Your Cheese And Q’s1990
Pirater på skattjakt921022, 130914, 190126Piratsy Under the Sea1989
Puff och Dinosaurien930402Prehysterical Pet1989
Puff och dubbelgångaren921217, 131109, 190323Dale Beside Himself1989
På vift i rymden921210, 131102, 190316Out to Launch1989
Pärlan från Hawaii931126Gadget Goes Hawaiian1989
Scenskräck930122, 131228, 190511A Case of Stage Blight1989
Snäckskal på vift940422Shell Shocked1989
Spökjakten930108, 131214, 190427Ghost of a Chance1989
Superhunden Blixt921105, 130928, 190209Flash the Wonder Dog1989
Surrigt uppdrag921126, 131019, 190302Risky Beesness1989
Tassande fara940311They Shoot Dogs, Don’t They1990
Tre män och en boby921008, 130831, 190112Three Men and a Booby1989
Uppdrag i Hong Kong940506Puffed Rangers1990
Utanför ramen930903Out of Scale1990
 131207, 190420Normie’s Science Project1989

Avsnitt ej visade i SVT

Originaltitel (sv) = finns med svenskt talÅrSvensk titel om känd
A Chorus Crime1990
A Lean on the Property1990
Le Purrfect Crime1990
Pie in the Sky1990
Rest Home Rangers1990
The Pied Piper Power Play1990
When You Fish Upon a Star1990

Svensk historik

Totalt gjordes 65 avsnitt av Piff & Puff – Räddningspatrullen. Alla utom sju har med säkerhet visats i svensk tv (SVT, TV3, Kanal 5). Det finns en viss möjlighet att någon eller några av dessa visats i TV3.

Hösten 1990 sände TV3 några av avsnitten med titeln Piff & Puff Privatdetektiver. Avsnitten var dubbade av Mediadubb. Sändningarna pågick fram till våren 1991.

Hösten 1992 sändes avsnitten av SVT med den nuvarande titeln och omdubbade av KM Studio.

En förteckning över episoderna på engelska finns tillgänglig här.

Svenska röster

Piff...Monica Forsberg
Puff...Bertil Engh
Pärlan...Birgitta Fernström
Oskar...Ingemar Carlehed
Svinpäls...Hans Gustafsson
Vårtan...Roger Storm
Bulan...Roger Storm
Ödlis...Roger Storm
Gordon Grym...Hans Gustafsson

Titelsången ”Här kommer Piff och Puff” sjungs av Haakon Pedersen.

Svensk bearbetning: Monica Forsberg
Dubbningen utförd av: KM Studio, Karlskoga

Svenska röster (Mediadubb; avsnitt visade i TV3 1990–1991)

Pärlan...Lena Eriksson
Svinpäls...Per Sandborgh
Oskar...Johan Hedenberg
Ragge...Steve Kratz
Ödlis...Calle Rehbinder
Bulan...?
Övriga röster
(gästuppträdande)
...Andreas Nilsson

Titelsång av Thomas Vikström. Sångtexten skiljer sig från senare version.

Tack till Peter Elthammar för kompletterande uppgifter.

Övrigt

Följande DVD-filmer med Piff och Puff – Räddningspatrullen har getts ut i Sverige:

Källor

Disney, Piff och Puff – Räddningspatrullen, avsnitt inspelade från SVT, TV3 och Kanal 5
Disney, Piff och Puff – Räddningspatrullen, avsnitt utgivna på DVD enligt ovan


© Johan Rhen 1997–2000, 2002, 2007, 2013, 2019, 2020
Senast uppdaterad 30 juni 2020
Figurer, bilder m.m. förknippade med Piff & Puff Räddningspatrullen är © Disney

Designed and produced by Tonakai Studio