In English

Luftens hjältar

Talespin (1990 – 1991)
Titel
© Disney

Den tecknade tv-serien Luftens hjältar återanvänder tre figurer – Baloo, Louie och Shere Khan – från Disneys långfilm Djungelboken, men placerar dem i en helt annan verklighet. Platsen är staden Kap Suzette under vad som huvudsakligen tycks vara 1930-talet. Baloo är här en fraktpilot som finner större nöje i att slappa och ta det lugnt än att arbeta. Louie driver en bar belägen på en ö utanför kusten och Shere Khan är Kap Suzettes dominerande affärsman och en kapitalist helt i tidens anda.

Persongalleriet kompletteras av en rad nyskapade figurer, däribland den unge föräldralöse Ville Virvel, mekanikern Vildkatt som kan laga allt men som i övrigt är minst sagt trögtänkt, den teatraliske luftpiraten Don Karnage, den affärsinriktade Rebecca Cunningham (som är Baloos chef) och hennes dotter Molly.

Avsnittsbeskrivningar

Avsnitten visades med svenska titlar av SVT och med de engelska originaltitlarna av TV3 och Kanal 5. En alfabetisk lista med de svenska titlarna finns nedan.

All’s Whale That Ends Whale (1990) (Valkuppen)
För att få pengar fångar Baloo och Ville in en val som flytt från en djurshow. Men när de inkasserat belöningen får de dåligt samvete när de ser hur den skrupelfrie ägaren behandlar sina djur.
Tysk titel: Kit und die qual des Wales
På DVD i Luftens hjältar: Volym 3

A Bad Reflection On You, Part 1 (1990) (Världens bästa pilot, del 1)
Efter att tidningarna uppmärksammat Baloos ”hjältedåd” anlitar Shere Khan honom för att ta reda på varför flygplan mystiskt försvinner längs en speciell flygrutt. Alltsammans ger Baloo höga tankar om sig själv, något som går ut över Ville.
Tysk titel: Kit, Balu und Piraten dazu, Teil 1
På DVD i Luftens hjältar: Volym 4

A Bad Reflection On You, Part 2 (1990) (Världens bästa pilot, del 2)
Baloo och Ville upptäcker orsaken till varför flygplanen har försvunnit. Samtidigt inser Baloo att han fallit för Khans och tidningarnas smicker, vilket får till följd att han inte längre tror sig kunna klara någonting. Så det är upp till Ville att peppa upp Baloo om de ska kunna komma ur det hela levande.
Tysk titel: Kit, Balu und Piraten dazu, Teil 2
På DVD i Luftens hjältar: Volym 4

A Baloo Switcheroo (1990)
En magisk statyett får Baloo och Ville att byta kroppar med varandra efter att de råkat ut för ett blixtnedslag.
Tysk titel: Bären wechsel dich
På DVD i Luftens hjältar: Volym 5

Baloo Thunder (1991) (Ett topphemligt projekt)
Baloos vän Buzz jobbar som uppfinnare åt Shere Khan och håller på med ett topphemligt projekt – en helikopter. När ett konkurrerande bolag försöker stjäla den, flyr Buzz med helikoptern för att sätta den i säkerhet, men istället blir han anklagad för att ha stulit den.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 9

The Balooest of the Blue Bloods (1990)
När Baloo får reda på att han ärvt ett slott förändras han till det sämre och vill inte längre ha med Rebecca eller Far och Flyg att göra. Åtminstone inte förrän han upptäcker att någon försöker ta livet av honom genom en rad oförklarliga olyckor.
Tysk titel: Balusein verpflichtet
På DVD i Luftens hjältar: Volym 5

Bearly Alive (1990) (Bermudarektangeln)
När Rebecca av misstag tror att Baloo lider av en obotlig dödlig sjukdom, låter hon honom uppfylla sin sista önskan och flyga till den mystiska Bermudarektangeln.
Tysk titel: Balu im Bermuda Schreieck
På DVD i Luftens hjältar: Volym 3

The Bigger They Are, The Louder They Oink (1990) (Rebecca får en idé)
Rebeccas senaste idé för att tjäna pengar medför inköp av en envis tryffelsökande gris på bekostnad av välbehövliga reparationer av Vildanden.
Tysk titel: Becky’s Trüffeljagd
På DVD i Luftens hjältar: Volym 4

Bringing Down Babyface (1991) (Baloo kopplar en Halvnelson)
Efter en misslyckad fångtransport blir Baloo anklagad för att vara medlem av den beryktade gangstern Halvnelsons gäng och måste fly från polisen. Hans enda chans att rentvå sig själv är att själv, med Beckys och Villes hjälp, fånga Halvnelson.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 8

Bullethead Baloo (1991)
Efter att Ville och hans kamrater fått serietidningarnas superhjältar som idoler, ska Baloo bevisa att han minsann inte är sämre och blir med lite hjälp Bullethead Baloo.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 9

Bygones (1991)
En flygarlegend och hans skvadron återkommer efter att ha varit försvunna sedan det Stora Kriget tjugo år tidigare, då de mystiskt försvann med en stor last silver.
Tysk titel: Der Schatz im Eis

Captains Outrageous (1990) (Äventyrslusta)
Ville umgås med sina jämnåriga kompisar i en hemlig klubb. Nu har Ville föreslagit att klubben ska ta in en ny medlem, Oskar von Snobb. För att kvalificera sig måste man ha varit med om ett äventyr, men Oskar är en överbeskyddad liten pojke utan sådana erfarenheter. Därför får Oskar följa med Baloo på en av hans godstransporter, och så klär Ville och Vildkatt ut sig till pirater som ska låtsas överfalla planet. Vad våra vänner inte har räknat med är att riktiga pirater också är ute efter planet, dels för att kidnappa Oskar, dels för att komma över ett hemligt vapen som de tror ska finnas ombord...
På DVD i Luftens hjältar: Volym 7

Citizen Khan (1990)
Under en flygning över öknen blir Baloo, Vildkatt och Ville nedtvingade i ett litet gruvsamhälle som styrs enväldigt av en skurkaktig sheriff.
Tysk titel: Wer Khan, der Kann
På DVD i Luftens hjältar: Volym 7

Destiny Rides Again (1991) (Ett sånt öde)
Efter en flygleverans till en liten bergsby i Anderna passar Baloo och Ville på att ta ett par dagar ledigt för att se sig om i byn. Av en gammal gumma får Baloo veta att hans öde är att hitta och förstöra en farlig lamastatyett med magiska krafter. När Baloo och Ville väl hittar statyetten visar den sig omöjlig att förstöra eller kasta bort. Våra vänner är dessutom förföljda av en skum figur vid namn El Gato som vill ha statyetten för dess destruktiva krafter...

Double or Nothing (1990)
När Baloos favoritskiva går sönder visar det sig att den är mycket sällsynt. Det enda exemplar han kan hitta har ett alltför högt pris, speciellt med tanke på att han är pank. Men Ville har sina sparade pengar och Baloo är säker på att han kan få dem att mångdubblas genom välplacerade investeringar.
Tysk titel: Boogie-Woogie Balu
På DVD i Luftens hjältar: Volym 5

Feminine Air (1990)
Baloo anmäler sig till en flygtävling, men för att få delta måste man tillhöra en flygklubb. Den enda klubben som vill ta emot honom som medlem är en klubb endast för kvinnor. Så Baloo måste flyga hela tävlingen utklädd till kvinna. Till råga på allt blir huvudkonkurrenten Storflabb förälskad i Baloos kvinnliga alter ego...
Tysk titel: Manche mögen’s bärig
På DVD i Luftens hjältar: Volym 5

Flight School Confidential (1991) (En annorlunda flygarskola)
Ville drömmer om att bli pilot, men reglerna i Kap Suzette tillåter inte tolvåringar att flyga flygplan. Så när han får höra att Dembria antar så unga piloter, tar han chansen.
Utgiven på svensk video (Top Fun).
På DVD i Luftens hjältar: Volym 8

Flight of the Snow Duck (1990) (Snöandens flykt)
Molly vill väldigt gärna se snö, så hon och Vildkatt smyger ombord på Vildand när Baloo ska flyga varor till Dembria. Där leker Molly och Vildkatt i snön och har hjärtligt roligt, något som är strängt förbjudet enligt dembriansk lag. De blir dömda till 1000 års fängelse, och Baloo får ett ännu längre fängelsestraff för andra bagatellartade brott. Hur ska våra vänner ta sig ur den knipan? Med Mollys hjälp kan man komma långt i fantasins värld!
Tysk titel: Der Flug der Schneegans
På DVD i Luftens hjältar: Volym 6

Flying Dupes (1991) (På fredligt uppdrag)
Baloo får i uppdrag att leverera en vänskapspresent från Kap Suzette till den dembrianske översheriffen. För att komma förbi gränskontrollen måste Baloo muta överste Svinhugg med flyglektioner, något som översten desperat behöver för att dölja att han som chef för flygvapnet aldrig har lärt sig flyga. Presenten innehåller en bomb planterad av den dembrianska vapenindustrin för att provocera fram ett krig mellan Dembria och Kap Suzette. Tanken var att bomben skulle ha upptäckts och stoppats redan i gränskontrollen, men nu närmar sig paketet alltmer sin adressat...

For a Fuel Dollars More (1990) (Med dig i mina tankar)
Rebecca har kommit på en ny affärsidé: Baloo och Ville ska ägna sig åt lufttankning. Vildand blir en flygande bensinmack som fyller förbipasserande flygplans tankar i flykten utan behov av mellanlandning. Det uppskattas inte av Louie som förlorar kunder, både i baren och i macken vid bryggan utanför...
På DVD i Luftens hjältar: Volym 3

For Whom the Bell Klangs, Part 1 (1990) (Den försvunna staden, del 1)
På semester i öknen räddar Baloo och Louie den kvinnliga arkeologen Klara Dogm som de hittar bunden på ryggen av en skenande kamel. Klara letar efter den försvunna staden Tinabula, men hon har konkurrens av en skum figur vid namn Tjelvar E. Klang. Han är ute efter ett massivt förstörelsevapen som lär ska finnas i den försvunna staden. På kvällen bryter sig Klangs hejdukar in på Klaras hotellrum och kidnappar henne. Klara är nämligen den enda som vet hur man använder de tre bjällrorna som är nyckeln till den försvunna staden...
På DVD i Luftens hjältar: Volym 7

For Whom the Bell Klangs, Part 2 (1990) (Den försvunna staden, del 2)
Klang har aktiverat bjällrorna som är nyckeln till den försvunna staden Tinabula, och stan reser sig ur marken. Klang och hans anhang går in och finner efter en stunds letande det mäktiga vapnet. Det är ett redskap som kan förinta vad som helst med ljudvågor. Efter ett första varningsskott försöker Klang pressa den närbelägna staden Ghafia på en större summa pengar för att inte förstöra den. I avsikt att rädda Klara kraschlandar Baloo och Louie med flygplanet Vildand mitt i Tinabula. Men innan Klara kan fly med hjälp av sina två beskyddare måste hon hitta jättebjällran som återigen får Tinabula att kollapsa och sjunka ner i ökensanden...
På DVD i Luftens hjältar: Volym 7

From Here To Machinery (1990) (Piloter av plåt)
Professor Martin Kvark har uppfunnit en robotpilot som han räknar med ska revolutionera flygbranschen. För att försvara sin egen och sina kollegors heder ställer Baloo upp i en flygtävling som han tyvärr förlorar mot plåtgubben. Nu ligger marknaden öppen för att ersätta levande flygare med maskiner, och professor Kvark skriver avtal med Shere Khan om exklusiv rätt till uppfinningen. Men när Khans flygplan överfalls av pirater blir robotpilotens svagheter tydliga. Baloo tar över spakarna och räddar både Shere Khan och hans flygplan.
Tysk titel: Roboter im Cockpit

The Golden Sprocket of Friendship (1990)
Det är dags för Vänskapsfestival i Kap Suzette och bland gästerna finns överste Svinhugg som kommer för att överlämna en vänskapsmedalj. Men bland de festande finns även Trader Moe och hans korkade medhjälpare med siktet inställt på medaljen och Baloo och Ville med siktet inställt på att tjäna lite extra pengar som korvförsäljare.
Tysk titel: Das goldene Zahnrad der Freundschaft
På DVD i Luftens hjältar: Volym 3

Gruel and Unusual Punishment (1990)
Rebecka har blivit inbjuden till en socitetsmiddag och behöver en kavaljer. Efter lite övertalning går hon med på att gå med Baloo. Men bara under förutsättning att han blir smal nog att komma i sin smoking till den stora kvällen. Baloo bestämmer sig för att besöka ett hälsohem, men hamnar istället i Dembrias beryktade fångläger.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 8

Her Chance To Dream (1990) (Spökromantik)
Baloo och Louie måste fly hals över huvud när de råkar ut för ett spöke i källaren på Louies bar. Rebecca tror inte på spökhistorierna utan följer med de två karlarna tillbaka till baren för att undersöka saken och hämta Baloos kvarglömda fraktgods. Där träffar Rebecca en mystisk bargäst, kapten William Sjöriddare, en gentleman som tar henne med på en riktig drömträff...
Tysk titel: Beckys schönster Traum
På DVD i Luftens hjältar: Volym 3

I Only Have Ice For You (1990) (Iskallt uppdrag)
Baloo har fått sitt flygcertifikat indraget på en vecka som straff för brott mot flygledarnas order. För att hålla verksamheten igång tänker Rebecca Cunningham själv flyga planet med hjälp av instruktionsboken. Dagens uppdrag är att hämta ett isberg till en ökenprins, men leveransen hotas dels av Rebeccas bristande flygskicklighet, dels av piraten Don Karnage som är övertygad om att det finns diamanter inbäddade i isen.
Tysk titel: Ich möchte kein Eisbär sein
På DVD i Luftens hjältar: Volym 2

The Idol Rich (1990) (Jakten på den försvunna skatten)
Baloo och Ville tar några dagar ledigt för att ägna sig åt skattjakt. Sultanen av Kafusalem har utlovat en stor summa pengar i hittelön för en viss försvunnen staty. Baloo och Ville upptäcker snart att de inte är ensamma. Många andra äventyrare har också lockats till trakten, och Louie har inrett sin bar som officiellt högkvarter för skattsökare. Den värste konkurrenten är överste Svinhugg, och han skyr inga medel för att ta hem statyn till sitt hemland Dembria...
Utgiven på svensk video (Björnen Baloo – Luftens hjälte: På skattjakt)
Utgiven på dansk video (Bjørnen Baloo – Luftens helte: På skattejagt). Dansk titel: På skattejagt
På DVD i Luftens hjältar: Volym 2

In Search of Ancient Blunders (1991) (En urgammal blunder)
Baloo och Vildkatt ska leverera en stentavla med hieroglyfer till historiska museet i Aridia. Där träffar de arkeologen Miriam som förklarar att tavlan ger koordinaterna till en försvunnen pyramid. Med tavlans hjälp är pyramiden inte så svår att hitta. Det märkliga är att den är byggd upp och ner, och förmannen som orsakade felet hemsöker pyramidens inre i form av en mumie. För att bryta förbannelsen måste pyramiden vändas rätt. Samtidigt är Don Karnage och hans rövarband ute efter att stjäla hela pyramiden och de skatter den kan innehålla...
På DVD i Luftens hjältar: Volym 9

The Incredible Shrinking Molly (1991) (En försvinnande liten Molly)
En mörk och regnig kväll när Rebecca och Baloo är fullt upptagna med tröttsam inventering ser Molly att det pågår mystisk aktivitet i huset på andra sidan gatan. Trots att mamma har förbjudit det går Molly dit och hittar ett labb med en mystisk maskin. Det visar sig vara en krympmaskin, och när Molly kommer åt startknappen blir hon krympt till en insekts storlek. Rebecca, Baloo och Ville spårar Molly till grannhuset där de träffar maskinens uppfinnare, doktor Zibaldo. När de inte kan hitta Molly låter de doktorn krympa hela flygplanet Vildand med besättning och allt så att de kan bedriva flygspaning inne på doktor Zibaldos labb...

It Came From Beneath the Sea Duck (1990) (Sjöodjuret)
Medan Baloo och Rebecca går och handlar sitter Ville barnvakt åt Molly. Ville får fullt upp med att hålla styr på Molly som, trots Villes ansträngningar, lyckas rymma. Samtidigt är Knäpphund och Trucken ute på stöldturné i en ubåt och råkar släppa in en jättebläckfisk i Kap Suzettes hamn. Mamma Rebecca är inte alls nöjd med Villes insatser som barnvakt, men ändrar sig efter att Ville och Baloo räddat Molly ur jättebläckfiskens tentakler.
Tysk titel: Molly und das Ungeheuer
På DVD i Luftens hjältar: Volym 1

Jolly Molly Christmas (1990)
Molly önskar sig en vit jul. Problemet är bara att det aldrig snöar i Kap Suzette, så Baloo och Louie bestämmer sig för att göra sitt bästa för att hennes önskan ska slå in.
Tysk titel: Mollies weisse Weihnacht
Ej visad av SVT eller Kanal 5, jag vet inte om den har visats av TV3.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 8

Jumping the Guns (1991) (Kanonskytten)
Don Karnage och hans pirater försöker utan framgång ta sig förbi Kap Suzettes luftförsvar genom att kamouflera sitt luftskepp. Men när Baloo levererar lunch till artilleripersonalen får Don Karnage en idé. Han stjäl Baloos plan och skickar tre av sina hejdukar för att ta över befästningen. Baloo och Louie följer efter i ett gammalt oljeläckande plan som Louie har haft stående i ett skjul. De får också hjälp av en gammal man som är pensionär efter 50 år som kanonputsare vid Kap Suzettes kustartilleri. Skjutit har han aldrig gjort, men han har sett på så många gånger att han vet precis hur det går till...

Last Horizons (1991)
Baloo drömmer om att bli en erkänd och hyllad upptäcktsresande. Han ger sig av på egen hand för att söka efter den legendomspunna staden Panda-La, och lyckas mot alla odds hitta den. Det tydligtvis fredliga pandafolket i Panda-La tar emot Baloo med öppna armar och reparerar hans flygplan så att han kan återvända hem. Väl hemma i Kap Suzette visar det sig att pandorna – som nu går till anfall – inte var så fredliga som det först verkade...
Tysk titel: Balu im Reich der Pandas
På DVD i Luftens hjältar: Volym 6

Louie’s Last Stand (1991) (Louie’s håller stånd)
Douglas Bengtsson, en av Shere Khans avdelningschefer, har en idé om hur han ska utveckla verksamheten och vinna sina kollegors respekt. Louie har haft sin lönsamma bar i fem år, och arrendet går ut i natt. Om Louie då inte längre är kvar på ön är det fritt fram för vem som helst att ta ön i besittning. Bengtsson förfalskar Khans namnteckning och beordrar ut hans hejdukar för att hjälpa till att avhysa Louie. Vad Bengtsson inte har räknat med är att Baloo och Ville står på Louies sida, och det som saknas i råstyrka uppvägs av deras påhittighet...
På DVD i Luftens hjältar: Volym 9

Mach One for the Gipper (1991) (Snabbare än ljudet)
När Baloo och Vildkatt ska frakta en låda inlagd gurka får de av misstag med sig en annan låda som innehåller en hemlig prototyp till en jetmotor. Plötsligt befinner sig Baloo och Vildkatt mitt i korselden mellan militär, luftpirater och testpiloten Ace London som alla är ute efter motorn. I ett trängt läge kommer Baloo och Vildkatt på att de kan montera jetmotorn på Vildand för att göra planet snabbare och undkomma förföljarna...

Molly Coddled (1990) (Mollys docka)
Molly hittar en trästatyett som bedragaren Lurington har gömt i sjöflygplanet Vildand. Mollys nya ”docka” är i själva verket nyckeln till en grotta där det finns en värdefull jätterubin. För att få tillbaka statyetten försöker Lurington charma Rebecca som sväljer betet med hull och hår, men Molly låter sig inte luras...
Tysk titel: Molly ist die Grösste!
På DVD i Luftens hjältar: Volym 2

Mommy for a Day (1990) (Mor för en dag)
Molly tar hand om en liten djurunge som har rymt ur en fraktlåda tillhörande herr Jäger, en av Far och Flygs kunder. Djuret visar sig vara en ”yenkara” – ett bevingat djur som blir jättestort vid kontakt med vatten, men krymper igen när det torkar. Molly och Ville ger sig av med yenkaran för att återlämna honom till hans mamma. Baloo flyger efter med herr Jäger som tänker göra pengar på yenkarans värdefulla päls och Rebecca Cunningham som är orolig för sin dotter...
Dansk titel: Tid til Molly
Tysk titel: Babysitting-Chaos
På DVD i Luftens hjältar: Volym 2

My Fair Baloo (1991)
I brist på bättre tar Rebecca med sig Baloo till en middag med Kap Suzettes socitet ombord på ett jätteflygplan. Baloos debut i de fina salongerna går tyvärr inget vidare. Men när planet och dess gäster blir kapat är det Baloo som får rycka in.
Tysk titel: Balu, der Partyschreck
På DVD i Luftens hjältar: Volym 8

The Old Man and the Sea Duck (1990) (Den gamle och Vildanden)
Vid nödlandning i ett bergspass slår Baloo i huvudet, drabbas av minnesförlust och glömmer allt han kan om flygning. En gammal man på en ensligt belägen flygplats blir Baloos nye flyglärare och lär honom att bli en ännu bättre pilot än före olyckan. Den gamle mannen, Joe McFlyg, låtsas falla ner från en stege och beordrar Baloo att flyga efter en läkare. När Baloo en stund senare kommer tillbaka finner han flygplatsen öde och förfallen. Av McFlyg syns inte ett spår och enligt läkaren är det 20 år sen han gick bort...
På DVD i Luftens hjältar: Volym 6

On a Wing and a Bear (1990)
Baloos flygcertifikat har gått ut och måste förnyas. På luftfartsverket råkar Baloo ut för en speciellt gnällig och petig inspektör som gör Baloo så nervös att han misslyckas med flygprovet. Samtidigt skjuter bränslepriset i höjden p.g.a. upprepade piratattacker vilket ställer till med stora problem för Rebecca och hennes firma. När Baloo senare gör om sitt flygprov råkar han och inspektören avslöja en hemlig pakt mellan oljemagnaten Shere Khan och luftpiraten Don Karnage för att hålla bensinpriserna uppe.
Tysk titel: Bär ohne Schein
På DVD i Luftens hjältar: Volym 4

Paradise Lost (1991) (Det förlorade paradiset)
Baloo blir uppsökt av safariguiden Vrålman. Han berättar om en märklig plats som normalt är kal sandöken, men som en dag vart hundrade år lever upp och blir en djungel med förhistoriska växter och dinosaurier. Genom att hindra källan med det livgivande vattnet att sluta sig skulle det gå att göra platsen till en permanent turistattraktion. Vrålman föreslår ett lönsamt samarbete där han själv blir guide och Baloo flyger in turister. Det låter som en utmärkt idé tycker Baloo som är trött på slitet hos Far och Flyg. Men snart står det klart att Vrålman inte är intresserad av att bevara och vårda den unika miljön, utan tänker flyga in storviltjägare som betalar stora pengar för att få skjuta de ovanliga djuren...

Pizza Pie in the Sky (1991) (Himmelska pizzor)
Baloo kommer på ett nytt sätt att tjäna pengar. Ett pizzabageri med flygleverans.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 9

Plunder & Lightning, Part 1 (1990) (Blixtattacken, del 1)
Introavsnitt. Efter att luftpiraterna kapat ett av Shere Khans transportplan och stulit en kraftfull juvel, lägger Ville beslag på juvelen och flyr från piraterna. Under flykten träffar han Baloo och bestämmer sig för att tills vidare stanna hos honom.
Tysk titel: Donner, Blitz und Don Kanaille, Teil 1
På DVD i Luftens hjältar: Volym 1

Plunder & Lightning, Part 2 (1990) (Blixtattacken, del 2)
Andra delen av introäventyret. Efter att banken till sist tröttnat på att Baloo aldrig betalar av sitt lån, säljer de lånehandlingarna och där med företaget till Rebecca Cunningham. Ville avslöjar för Baloo att han har en skatt som kan ge dem Vildand tillbaka.
Tysk titel: Donner, Blitz und Don Kanaille, Teil 2
På DVD i Luftens hjältar: Volym 1

Plunder & Lightning, Part 3 (1990) (Blixtattacken, del 3)
Tredje delen av introäventyret. Ville visar Baloo vägen till piraternas ö för att frita Rebecca och Molly. Men allt går inte som planerat, utan Ville ansluter sig till piraterna igen för att ge de andra en chans att komma undan.
Tysk titel: Donner, Blitz und Don Kanaille, Teil 3
På DVD i Luftens hjältar: Volym 1

Plunder & Lightning, Part 4 (1990) (Blixtattacken, del 4)
Fjärde och sista delen av introäventyret. Piraterna har fått klar sin blixtkanon och anfaller Kap Suzette.
Tysk titel: Donner, Blitz und Don Kanaille, Teil 4
På DVD i Luftens hjältar: Volym 1

Polly Wants a Treasure (1990) (Polly vill ha en skatt)
Ville blir vän med en papegoja som säger sig veta var en stor skatt finns gömd. Tyvärr har Baloo och papegojan stora samarbetssvårigheter. Dessutom är Don Karnage ute efter papegojan.
Tysk titel: Der Schatzvogel
På DVD i Luftens hjältar: Volym 2

The Ransom of Red Chimp (1991)
Don Karnage kidnappar Louies faster Louise, men det hela går inte som planerat.
Ej visad av SVT eller Kanal 5, jag vet inte om den har visats av TV3.

The Road To Macadamia (1991) (Den magiske Louie och Babaloo)
Baloo och Louie blir under en resa till ett litet ökenland indragna i den lokale vesirens försök att överta makten.

Save the Tiger (1990) (Mycket vill ha mer)
Tacksam för att Baloo räddat hans liv, lovar Shere Khan att ge honom vad han vill ha, men när Baloo börjar förpesta Khans liv med sina önskningar måste det hela få ett slut.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 6

Sheepskin Deep (1991) (Betygshets)
Baloo vill inget högre än att få gå på en återföreningsfest med sina gamla skolkamrater. Problemet är bara att Baloo aldrig gick ut grundskolan och därför bestämmer han sig för att göra det innan festdagen. Men samtidigt måste han sköta sitt jobb som fraktpilot.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 9

The Sound and the Furry (1991) (Galna Edna)
Vildkatt blir vän med några söta små varelser som fångats av lurendrejaren Galna Edna och används i hennes skumraskaffärer.

A Spy in the Ointment (1990) (På hemligt uppdrag)
En skum typ som säger sig vara spion, övertalar Rebecca att flyga honom till Dembria för att ta tillbaka ett mystisk paket som skickats till översheriffen.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 5

A Star is Torn (1990) (En stjärnas fall)
Baloo får jobb som stuntflygare i en storfilm som drabbas av oförklarliga och plötsliga olyckor. Samtidigt är Rebecca misstänksam mot filmens kvinnliga stjärna som gör allt för att lägga an på Baloo.
Tysk titel: Balu’s Abenteuer in der Traumfabrik
På DVD i Luftens hjältar: Volym 4

Stormy Weather (1990) (Stormvarning)
En våghalsig konstflygare övertalar Ville att rymma från Baloo och istället vara med i en flygshow, där säkerheten inte står högt i kurs.
Tysk titel: Der Himmelszirkus
På DVD i Luftens hjältar: Volym 3

Stuck On You (1991)
Baloo och Don Karnage råkar i klistret, bokstavligt talat. Något som ställer till med en rad problem.

The Time Bandit (1990)
Baloo råkar i trubbel när han försöker lura i Rebecca att det är lördag istället för fredag för att få ut lönen en dag tidigare.
Tysk titel: Balu, der Tagedieb
På DVD i Luftens hjältar: Volym 7

Time Waits For No Bear (1990) (I sista minuten)
Far och flyg får i uppdrag att transportera en stulen krona, men när Baloo kommer försent med leveransen blir det problem.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 2

A Touch of Glass (1990) (Rävspel)
Rebeccas försök att få fraktuppdrag från en mer välbeställd målgrupp blir inte riktigt som hon planerat.

Vowel Play (1990)
Baloos problem med stavning blir ett mycket större problem när Rebecca utökar Far och flygs verksamhet med rökskriftsreklam.
[Det här avsnittet lider av stora problem med översättningen till svenska, eftersom texter och stavning spelar en viktig roll i handlingen.]

Waiders of the Wost Tweasure (1991) (Drottning Mavie’s Vubinvingar)
Baloo och en gammal vän och konkurrent hamnar i en tävling om vem som först kan hitta Walla Walla Bing Bangs legendariska ”vubinvingar” åt landets nyblivna drottning Marie.
På DVD i Luftens hjältar: Volym 8

War of the Weirds (1990)
Troligtvis Baloos mest vansinniga plan för att få extra semester. Baloo låter Vildkatt spela rollen av professor Gesundheit, rymdforskare, och försöker slå i Rebecca att professorn vill utrusta Vildand för en rymdfärd. När Baloo och Ville gett sig i väg, blir deras radiosändningar uppsnappade av militären som tror att det är en invasion från Mars.
Tysk titel: Balu macht Blau
På DVD i Luftens hjältar: Volym 6

Whistlestop Jackson, Legend (1990)
Rebecka har anställt den legendariske stuntflygaren Flygfantast Jansson som vice VD med uppgift att locka kunder till Far och Flyg. Med sina föråldrade flygkunskaper visar sig Jansson vara en bättre säljare än pilot. Olyckligtvis är Jansson och Shere Khan gamla rivaler, och Khan tänker inte finna sig i att bli snuvad på ett exklusivt transportkontrakt...
Tysk titel: Der Legendäre Whistlestop Jackson
På DVD i Luftens hjältar: Volym 5

Your Baloo’s in the Mail (1991)
Rebecca vinner på ett lotteri och ber Baloo posta hennes vinstlott så att den är hos lotteriet före klockan 8 nästa morgon.

Svenska titlar

Svensk titelOriginaltitelÅr
Baloo kopplar en HalvnelsonBringing Down Babyface1991
BermudarektangelnBearly Alive1990
BetygshetsSheepskin Deep1991
Blixtattacken, del 1Plunder & Lightning, Pt. 11990
Blixtattacken, del 2Plunder & Lightning, Pt. 21990
Blixtattacken, del 3Plunder & Lightning, Pt. 31990
Blixtattacken, del 4Plunder & Lightning, Pt. 41990
Den försvunna staden, del 1For Whom the Bell Klangs, Pt. 11990
Den försvunna staden, del 2For Whom the Bell Klangs, Pt. 21990
Den gamle och VildandenThe Old Man and the Sea Duck1990
Den magiske Louie och BabalooThe Road To Macadamia1991
Det förlorade paradisetParadise Lost1991
Drottning Mavie’s vubinvingarWaiders of the Wost Tweasure1991
En annorlunda flygarskolaFlight School Confidential1991
En försvinnande liten MollyThe Incredible Shrinking Molly1991
En stjärnas fallA Star is Torn1990
En urgammal blunderIn Search of Ancient Blunders1991
Ett sånt ödeDestiny Rides Again1991
Ett topphemligt projektBaloo Thunder1991
Galna EdnaThe Sound and the Furry1991
Himmelska pizzorPizza Pie in the Sky1991
I sista minutenTime Waits For No Bear1990
Iskallt uppdragI Only Have Ice For You1990
Jakten på den försvunna skattenThe Idol Rich1990
KanonskyttenJumping the Guns1990
Louie’s håller ståndLouie’s Last Stand1991
Med dig i mina tankarFor a Fuel Dollars More1990
Mollys dockaMolly Coddled1990
Mor för en dagMommy For a Day1990
Mycket vill ha merSave the Tiger1990
Piloter av plåtFrom Here to Machinery1990
Polly vill ha en skattPolly Wants a Treasure1990
På fredligt uppdragFlying Dupes1991
På hemligt uppdragA Spy in the Ointment1990
Rebecca får en idéThe Bigger They Are, The Louder They Oink1990
RävspelA Touch of Glass1990
SjöodjuretIt Came From Beneath the Sea Duck1990
Snabbare än ljudetMach One for the Gipper1991
Snöandens flyktFlight of the Snow Duck1990
SpökromantikHer Chance To Dream1990
StormvarningStormy Weather1990
ValkuppenAll’s Whale That Ends Whale1990
Världens bästa pilot, del 1A Bad Reflection On You, Pt. 11990
Världens bästa pilot, del 2A Bad Reflection On You, Pt. 21990
ÄventyrslustaCaptains Outrageous1990

Svenska röster

Baloo...Jan Koldenius
Ville...Jimmy Björndahl
Rebecca...Monica Forsberg
Molly...Mia Kihl
Vildkatt...Anders Öjebo
Don Karnage...Ingemar Carlehed
Knäpphund...Ulf Källvik

Sånger

Sången ”Flygplan” (Talespin Theme) sjungs av Anders Öjebo och Thomas Banestål. Musik och originaltext av Michael och Patty Silversher, svensk text av Monica Forsberg.

Sången ”Du och jag” (Friends for Life) sjungs av Jan Koldenius och Bertil Engh. Musik och originaltext av Michael och Patty Silversher. Svensk text av Monica Forsberg.

Sången ”Pirater” (I am a Pirate) sjungs av Anders Öjebo. Musik och originaltext av Michael och Patty Silversher. Svensk text av Monica Forsberg och Lars Torefeldt.

Sången ”Jag far” (I’m gone) sjungs av Jan Koldenius. Musik och originaltext av Michael och Patty Silversher. Svensk text av Monica Forsberg och Lars Torefeldt.

Sången ”Varje litet hjärta” (Home is Where the Heart is) sjungs av Liza Öhman. Musik och originaltext av Michael och Patty Silversher. Svensk text av Monica Forsberg. (Sången förekommer inte i något tv-avsnitt.)

Längre versioner av sångerna finns med på cd:n Disneydags.

Svensk produktion

Svensk bearbetning/regi: Monica Forsberg
Dubbning: KM Studio, Karlskoga

Köpvideofilmer

I Sverige har fem köpfilmer (VHS) med avsnitt av Luftens hjältar getts ut. Videofilmerna har rubriken Björnen Baloo – Luftens hjälte och titlarna Biljardbjörnen, Bland luriga luringar, Lita på Baloo, På skattjakt och Top Fun. Samtliga kom ut under första hälften av 90-talet.

Följande DVD-filmer med Luftens hjältar har getts ut i Sverige:

Källor

Walt Disney Studios Home Entertainment, Stockholm 2013
Disney, Luftens hjältar, avsnitt inspelade från SVT, TV3 och Kanal 5
Disney, Luftens hjältar, avsnitt utgivna på VHS och DVD enligt ovan


© Johan Rhen 1996, 2002, 2013. Senast uppdaterad 31 juli 2013. Figurer, bilder m.m. förknippade med Luftens hjältar är © Disney.

Designed and produced by Tonakai Studio