In English

Specialagent Oso

Special Agent Oso (2009 – 2012)
Titel
© Disney

Specialagent Oso är en datoranimerad tv-serie för de minsta barnen. Oso är en pandaliknande gul nallebjörn under utbildning till hemlig agent. Han är dagligen ute på svåra och farliga övningsuppdrag. Men när något barn behöver hjälp släpper han allt vad han har för händer och skyndar till undsättning. Inget problem är för litet eller för stort för Oso. Programmen kan sägas vara både pedagogiska och interaktiva – Oso vänder sig ibland direkt till de unga tittarna och frågar om råd.

Specialagent Oso hade svensk premiär på Playhouse Disney våren 2009. SVT2 sände första säsongen under januari t.o.m. augusti 2011.

Säsong 1 (2009 – 2010)

Avsnitten presenteras här i produktionsordning, samma som SVTs sändningsordning.

1a. Kära farmor (To Grandma With Love)
Oso håller som bäst på att bestiga berget Aconcagua i Anderna när larmet kommer: Stina och hennes mamma har tappat födelsedagskortet som Stina har ritat till sin farmor. Dagens uppdrag: Hitta kortet, frankera det och lägg det på brevlådan!
På SVT2 den 9 januari och 19 juni 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley
Storyboard: Patricia Wong, Viki Anderson

1b. Guldblomman (Gold Flower)
Molly vill plantera gula ringblommor till sin mor, men vet inte hur man gör. Oso måste avbryta sin rymdpromenad och återvända till jorden för att hjälpa henne. Det handlar om att köpa blomfrön, så dem på en solig plats och vattna.
På SVT2 den 9 januari och 19 juni 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Silvia Olivas
Storyboard: Mark Pudleiner, Hank Tucker

2a. Städlicens (License to Clean)
Jens ska spela fotboll, men en av hans fotbollsskor saknas. Den finns någonstans i röran på hans rum. Oso, som för dagen utforskar en grotta, skyndar hem till Jens för att hjälpa honom städa. Böckerna ska ställas på hyllan, leksakerna sorteras i lådor och kläderna läggas i byrån.
På SVT2 den 16 januari och 26 juni 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Kelly James, Viki Anderson

2b. I hennes kusins specialsallad (On Her Cousin’s Special Salad)
Oso tränar på att dyka och spana efter sjunkna ubåtar. Då får han in ett larm. Jonna ska bjuda sin kusin Ronja på lunch. Jonna vill gärna bjuda på pizza, men hennes mamma berättar att det inte går eftersom Ronja är allergisk mot både ost och bröd. En sallad går däremot bra, och den hjälper Oso gärna till med. Grönsakerna ska bara rengöras, hackas och blandas, sen är salladen klar!
På SVT2 den 16 januari och 26 juni 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Brian Swenlin
Storyboard: Stark Howell

3a. En bok under uppsikt (A View to a Book)
Jon ska visa upp sin leksaksdinosaurie på roliga timmen, men vet inte vad just den arten kallas. Det kan man säkert slå upp i en bok från biblioteket. Det gäller bara att hinna dit och låna den innan biblioteket stänger. Oso avbryter sin körlektion för att ta itu med uppdraget!
På SVT2 den 23 januari och 3 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley
Storyboard: Chong Suk Lee

3b. Diamantdrakar (Diamonds are for Kites)
Osos träning går idag ut på att korsa en ravin där det finns en trasig repbro. Men det får vänta, för först måste Oso lära lilla Sara drakflygning så att hon kan vara med på drakdagen i parken. Saras mamma har en gammal drake i garaget. Sen behövs ett snöre, så Oso knyter med visst besvär fast vajern till sin spionhakspenna i draken. Till slut håller Oso upp draken och springer med den i hopp om att vinden ska lyfta den mot skyn. Problemet är bara att vinden just har mojnat...
På SVT2 den 23 januari och 3 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Brian Swenlin
Storyboard: Barry Caldwell

4a. I ficklampsskenet (The Living Flashlight)
Oso ska för första gången på egen hand avfyra en djuphavssond från en ubåt. Tyvärr vänder han sonden fel vilket ställer till en del skada. Men det uppdraget får slutföras senare, för nu är det två barn som behöver Osos hjälp. Theo och hans vän Oliver ska tälta i trädgården. De har en ficklampa som ska användas när det blir mörkt, men batterierna är slut och solen går snart ner. Oso hittar batterier i en leksaksrobot, tar ut dem och installerar i ficklampan. Sen lyser lampan fint och barnen är nöjda!
På SVT2 den 30 januari och 10 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Mike Kunkel

4b. På sandslottsuppdrag (Sand Castle Royale)
Kajsa vill överraska sin mamma genom att bygga ett sandslott, men hon vet inte hur man gör. Sandslottet måste vara klart innan Kajsas mamma har läst klart sin bok. Med Osos hjälp bygger Kajsa ett sandslott med fyra torn och ett femte i mitten. Dessutom lär sig Oso följa fotspår i sanden, något han får användning för under sin pågående agentutbildning.
På SVT2 den 30 januari och 10 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Patricia Wong

5a. Guldfjädern (Goldfeather)
Oso är i arktiska trakter för att träna linbaneåkning (”zipline”) från isberg till isberg. Han glömmer att ta sats och fastnar på halva vägen. Ett nytt försök får vänta, för nu är det dags för ett viktigare uppdrag: Johanna vill mata fåglarna i trädet utanför fönstret. Osos jobb är att hjälpa Johanna göra en talgboll.
På SVT2 den 6 februari och 17 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Sean Diviny
Storyboard: Kelly James

5b. Tid till sin buss (Live and Let Ride)
Oso ska skjuta ut sig i rymden i en raket. Det gäller bara att komma ihåg lösenordet som avfyrar raketen – Osos eget namn. Men innan han hinner knappa in rätt lösenord kommer det in ett larm: Emma och hennes pappa kan inte hitta busshållplatsen, och Emma måste komma i tid till skolan.
På SVT2 den 6 februari och 17 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Stark Howell

6a. Tre hjul är inte nog (Three Wheels Are Not Enough)
Idag ska Oso lära sig att stänga rymdskeppsdörren ordentligt. Dessvärre vrider han ratten åt fel håll, så dörren går upp och Oso svävar rakt ut i tomma rymden. Agent Dotty måste hala in Oso, för nu väntar ett viktigare uppdrag: Pelle ska gå på Julias barnkalas, och han har med sig en hel massa prylar till kalaset på en dragkärra. Kärran har tappat ett hjul, och kalaset börjar snart...
På SVT2 den 13 februari och 24 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Phil Harnage
Storyboard: Mark Pudleiner

6b. En park full av djur (A Zoo to a Thrill)
Josefin är på tivoli med sin pappa och lillebror. Där finns även en liten djurpark med en lama som barnen får mata. Medan pappa matar Josefins lillebror får Josefin slantar så att hon kan köpa mat till laman i en automat. Men hur gör man? Det är just det som Oso ska lära henne! När anropet kommer in hänger Oso i en lina, fullt sysselsatt med dagens agentlektion. Han ska försöka hämta en CD-skiva bakom en tavla utan att utlösa tjuvlarmet...
På SVT2 den 13 februari och 24 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Brian Swenlin
Storyboard: Chong Suk Lee

7a. Pojken med den gyllene gåvan (The Boy With the Golden Gift)
Oso får grundlig träning i pappersvikning i dagens avsnitt. Dels ska Oso avkoda en dold bild som framträder när man viker ett papper på ett speciellt sätt. Dels behöver Mikael hjälp att slå in en bok som ska ges som födelsedagspresent till hans kamrat Ken. Till slut får Oso ett nytt färdmedel till sitt förfogande – tåget R.R. Rapprik!
På SVT2 den 20 februari och 31 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Patricia Wong, Flammarion Ferreira

7b. Födelsedag för alltid (Birthdays Are Forever)
Ken, som fyller fem år, har gett bort sin sista partyhatt till sin lilla kusin Majken. Men han vill trots allt ha en egen partyhatt på ett foto när han blåser ut tårtljusen. Oso hjälper gärna till att tillverka en ny hatt till Ken. När uppdraget är slutfört kan Oso återgå till det han höll på med när anropet kom in – att laga de pneumatiska bromsarna på tåget Rapprik.
På SVT2 den 20 februari och 31 juli 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley
Storyboard: Mike Kunkel, Flammarion Ferreira

8a. Favoritkarusellen (Carousel Royale)
Karin vill gärna åka dagens sista karuselltur innan tivolit stänger. Men hennes biljett blåser bort och landar under bräderna på nöjespiren. Nu måste Oso försöka fiska upp biljetten och hjälpa Karin upp på en av de lila karusellhästarna. Oso använder sin spionhakspenna för att fiska upp biljetten och kommer samtidigt på hur han ska lösa dagens praktiska uppgift i agentskolan. Övningen går ut på att använda en lyftkran för att lasta av en staty från ett fartyg.
På SVT2 den 27 februari och 7 augusti 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Larry Leker, Flammarion Ferreira

8b. Lövkrattan (Leaf Raker)
David har tagit på sig ett stort jobb. Han har lovat sin mamma och pappa att kratta uppfarten fri från löv innan sopbilen kommer. Med Osos hjälp kan det lyckas. Det gäller bara att hitta krattorna, kratta ihop löven i högar och lägga högarna i behållaren för trädgårdsavfall. Sen har Oso ett övningsuppdrag att slutföra – han ska hämta ett datachip på ett högt placerat bord. Den här gången måste han klara det utan några tekniska hjälpmedel!
På SVT2 den 27 februari och 7 augusti 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Chong Suk Lee, Viki Anderson

9a. Bläckfisk-pusslet (Octo-Puzzle)
Osos övningsuppgift handlar idag om att lokalisera en bil på järnvägsstationens parkeringsplats. Från det högsta tornet på parkeringsplatsen har han fin utsikt, men tyvärr hinner han inte slutföra uppgiften innan hans insatser behövs på annat håll. Jack behöver nämligen hjälp att lägga ett pussel, och det måste bli klart innan Jacks pappa kommer hem.
På SVT2 den 6 mars och 14 augusti 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Brian Swenlin
Storyboard: Kelly James, Flammarion Ferreira

9b. Väskan räcker inte till (One Suitcase is Now Enough)
Kalle behöver hjälp att packa resväskan inför familjens badsemester. Han har svårt att få plats med alla sina prylar. Lösningen är att bara ta med sådant som verkligen behövs och lägga det i rätt ordning i väskan. När Oso och Kalle är klara blir dagens agentövning genast mycket lättare. Oso ska passa in tre metallbitar i en ram, och då öppnas säkerhetslåset till det hemliga specialprylsrummet.
På SVT2 den 6 mars och 14 augusti 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Stark Howell, Flammarion Ferreira

10a. Leva och hoppa rep (Live and Jump Rope)
Lilla Anna väntar besök av sin kompis Sofie och tillsammans ska flickorna hoppa rep. Anna har fått ett fint hopprep av Sofie, men vet inte hur man använder det. Osos uppdrag är att lära Anna hur man gör. Dessutom får Oso användning för sina hopprepskunskaper när han som en del av sin agentträning ska passera ett rum med tre rörliga laserstrålar.
På SVT2 den 13 mars och 21 augusti 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Viki Anderson, Flammarion Ferreira

10b. Vyn av en katt (A View to a Kitten)
Anton och hans mamma ska besöka morfar och då vill Anton gärna ha med sig en bild på sin katt Alf. Anton har fått låna mammas kamera, men vet inte hur den fungerar. Lite hjälp av Oso är precis vad som behövs för att få en lyckad bild av Alf. Det blir inte helt lätt eftersom katten springer och gömmer sig i det avgörande ögonblicket. Till slut är bilden trots allt tagen och Oso kan återgå till sin agentutbildning. Uppgiften är den här gången att – med hjälp av en metalldetektor – hitta ett nergrävt spionplan i öknen.
På SVT2 den 13 mars och 21 augusti 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Sean Diviny
Storyboard: Mike Kunkel, Flammarion Ferreira

11a. Som bara du kan rita (Nobody Draws It Better)
Annas hund har tugggat itu det fina kortet som Anna har ritat till sin pappa på Alla hjärtans dag. Nu måste hon göra ett nytt innan väckarklockan ringer och pappa vaknar. Det förra kortet fick Anna hjälp med av sin fröken i skolan, men det går säkert lika bra med Osos hjälp. Sen kan Oso återgå till sin agentträning. Ett hemligt lösenord – rätt uttalat – öppnar porten till isbasen, agenternas kontrollcentral på Sydpolen.
På SVT2 den 20 mars 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Phil Harnage
Storyboard: Chong Suk Lee, Flammarion Ferreira, Miyuki Hoshikawa

11b. Dunderbubblan (Thunderbubble)
Agent Vargas förklarar dagens övningsuppgift för Oso. En sluss ska fyllas med vatten till precis rätt nivå så att Vargas båt kan komma ut på sjön. Som så ofta förr blir första försöket inte helt lyckat, men agentutbildningen får fortsätta senare eftersom ett specialalarm pockar på Osos uppmärksamhet. André vill fira sina morföräldrars guldbröllop med ett regn av såpbubblor, men vet inte hur det går till att blåsa bubblor. Osos uppdrag är att hjälpa André blanda till bubbelvätska och lära honom blåsa bubblor.
På SVT2 den 20 mars 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Brian Swenlin
Storyboard: Mark Pudleiner

12a. Ishalksuppdrag (For Your Ice Only)
Att hålla balansen är temat för Osos aktiviteter idag. Dels måste Oso hålla balansen på hög höjd när han ska hämta en vimpel som ett led i agentutbildningen. Dels ska han lära lilla Carina hålla balansen på skridskor så att hon kan delta i de roliga islekarna på sin systers kalas.
På SVT2 den 27 mars 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Kelly James

12b. Kalla fingrar (Coldfingers)
Det blir vintersport i dagens avsnitt. Oso får öva sig på att åka skidor nerför en snötäckt sluttning. Det första försöket går inte så bra eftersom han tappar stavarna när han försöker värma sina tassar i fickorna. Skam den som ger sig, men först måste Oso hjälpa Kristoffer och Alice bygga en snögubbe. Tiden är knapp, för barnen får bara vara ute och leka tio minuter till.
På SVT2 den 27 mars 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Stark Howell, Flammarion Ferreira

13a. Knyta varje dag (Tie Another Day)
Oso övar hästhoppning på ryggen på gamle Bruno. Han ska hoppa över det högsta hindret och sen hålla in tyglarna så att Bruno inte skenar iväg. Eftersom Oso glömmer tyglarna blir han avkastad och hamnar i en höstack. Naturligtvis får Oso en ny chans senare, men först måste han ta hand om ett specialuppdrag. Innan Tuva kan gå till skolan behöver hon Osos hjälp att knyta snörena på sina nya fina skor.
På SVT2 den 3 april 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Patricia Wong, Kelly James

13b. Din dagistid är här (You Only Start Pre-School Once)
Sam ska börja på dagis, men känner ingen av de andra barnen. Osos specialuppdrag är att hjälpa Sam skaffa en kamrat innan klassen går på skogspromenad. När uppdraget är slutfört kan Oso återgå till sin agentträning. Han ska köra in bilen i en byggnad som övervakas av en ögonscanner. Oso måste komma ihåg att titta rakt in i scannern så att den kan avläsa hans identitet.
På SVT2 den 3 april 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Viki Anderson, Kelly James

14a. Paj för spioner (For Your Pies Only)
Casper och José går till snabbköpet för att handla ingredienser till mammas äppelpaj. Det mesta hänger på lillebror Casper – och på agent Oso – eftersom storebror José tycks vara mer intresserad av att prata med kompisar i mobiltelefon. Oso har också sin agentutbildning att tänka på. En lerpöl ställer till vissa problem för Oso och hans motorcykel.
På SVT2 den 10 april 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Mark Pudleiner, Kelly James

14b. Dukat för släktmiddagen (The Plates Are Not Enough)
Isabella får i uppdrag av sin mamma att duka bordet till familjens släktmiddag. Det är inget lätt jobb för en liten flicka som aldrig har gjort det förr. Gissa vem som kommer för att lära henne? Oso så klart! Det svåraste är att skilja mellan vänster och höger. Servetter och gafflar ska ligga till vänster om tallrikarna, knivar och skedar till höger. Efter den lektionen vet Oso precis hur han ska klara dagens övningsuppgift i agentskolan. Det gäller att åka snowboard och välja rätt väg – den vänstra – nerför en snötäckt sluttning.
På SVT2 den 10 april 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Brian Swenlin
Storyboard: Chong Suk Lee, Miyuki Hoshikawa

15a. Återvinning är för alltid (Recycling Is Forever)
Osos agentutbildning bjuder ibland på nästan omöjliga utmaningar. Den här gången är uppgiften att köra motorcykel rakt över en sjö, något som bara låter sig göras om Oso trampar på en pedal som förvandlar motorcykeln till en amfibiefarkost. Oso glömmer pedalen och hamnar med sin motorcykel uppe i ett träd. Där får Oso ta emot ett specialalarm om ett viktigare uppdrag. Han ska hjälpa Joakim sortera flaskor, burkar och tidningar och kasta dem i rätt återvinningsbehållare.
På SVT2 den 17 april 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Stark Howell

15b. Gungstjärna (Goldswinger)
Natalie är på lekplatsen med sin faster och lillebror. Natalie vill gärna använda gungorna, men har ingen som skjuter på eftersom faster Susanne måste se efter lillebror Noa i sandlådan. Kanske kan Oso lära Natalie hur man gungar på egen hand? Oso accepterar uppdraget och får samtidigt ett tips som han får nytta av under sin agentträning i rymdens tyngdlöshet.
På SVT2 den 17 april 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Kelly James

16a. Dunderbären (Thunder Berries)
Dagens agentövning får väl anses vara av det ovanligare slaget. Oso ska göra sin motorcykel osynlig genom att spraya den med osynlighetsfärg. Fast han slarvar lite och råkar av misstag göra tåget Rapprik delvis osynligt. Hur ska Oso nu ta sig till sina specialuppdrag? Pellekopter kommer till undsättning och flyger Oso till Kim som behöver hjälp med att plocka jordgubbar. Bara de mogna bären ska plockas, och sen måste de sköljas innan de kan serveras som desert till familjens hamburgermiddag...
På SVT2 den 24 april 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Patricia Wong, Kelly James

16b. Blommor är för alltid (Flowers Are Forever)
Agent Dotty förklarar dagens övningsuppgift för Oso. Han ska flyga sitt jetplan över ett majsfält och sen komma tillbaka till utgångspunkten. Tyvärr glömmer Oso att dra ratten till sig, så planet lyfter inte, utan fortsätter ut bland majsen där värmen från jetmotorn förvandlar en stor portion majs till popcorn. Innan Oso hinner göra ett nytt försök kommer det in ett specialalarm. Det är lilla Caroline som behöver hjälp med sin hemläxa. Hon ska plocka tre olika sorters vilda blommor och pressa dem i en bok...
På SVT2 den 24 april 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Viki Anderson, Flammarion Ferreira

17a. Kyligt uppdrag (License to Chill)
Ibland måste specialagenter byta färg på sin bil så att ingen känner igen den, så i dagens träningsutbildning ska Oso måla bilen svart. Oso glömmer alldeles bort att man inte får röra bilen förrän färgen har torkat. Han kladdar ner både sig själv och sin omgivning med svart färg och dessutom blir det en massa tassavtryck på bilen. Samtidigt har Lisa och hennes tvillingbror Tommy problem av ett helt annat slag. Lisa är förkyld och Tommy vill gärna bjuda henne på isglass av egen tillverkning. Men hur gör man egentligen isglass?
På SVT2 den 1 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Dara Monahan
Storyboard: Patricia Wong, Heiko Drengenberg, Kelly James

17b. Eldflugan (Goldenfly)
Dagens träningsuppdrag går ut på att styra in Vargas båt i hamnen och lägga till vid bryggan. Ljuset från fyrtornet visar vägen, men resultatet blir mindre lyckat när Oso istället bestämmer sig för att följa efter en passerande gräsand. Innan Oso hinner tänka över sitt misstag får han ett nytt uppdrag av kapten Dos. William tycker att eldflugor är tuffa. Han vill fånga en och visa för pappa, men det är bråttom för han får bara vara ute tio minuter till. Med Osos hjälp kan det lyckas...
På SVT2 den 1 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Miyuki Hoshikawa, Heiko Drengenberg, Kelly James

18a. Älskade kanin (For Your Nice Bunny)
Idag ska Oso träna på ”säker leverans”. Dotty ger honom ett kuvert som ska föras ut ur byggnaden och förbi en kull hungriga och leklystna valpar. Det gäller att stänga grinden utanför och lägga på haspen ordentligt så att valparna inte kan följa efter. Första försöket misslyckas kapitalt och Oso måste skynda vidare till nästa uppdrag. Jim och Mia vill ta med sin kanin Stampe till skolan och visa upp honom på roliga timmen. Vi får hoppas att Oso har dragit lärdom av sitt misslyckande så att han lägger på haspen ordentligt till kaninburen!
På SVT2 den 8 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Brian Swenlin
Storyboard: Kelly James

18b. Ett pannkaksrecept (For Pancakes With Love)
Oso och Dotty har åkt ut i rymden för att byta solpanelerna på UNIKs kommunikationssatellit. Det låter sig göras med hjälp av rymdskyttelns robotarmar. Man måste vara mycket försiktig, för solpanelerna är hemskt ömtåliga. Försiktighet är kanske inte Osos starkaste sida, men han får tillfälle att träna på det när han blir beordrad att återvända till jorden för att hjälpa Olivia röra ihop en pannkakssmet. Äggen till smeten måste hanteras minst lika varsamt som solpanelerna.
På SVT2 den 8 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Holly Huckins
Storyboard: Stark Howell

19a. Säg aldrig nej till tandborstning igen (Never Say No Brushing Again)
Oso arbetar med ännu ett uppdrag ute i rymden. Han ska montera en speciell anordning bakom en lucka på utsidan av Dottys rymdskepp. Under tiden väntar Daniel på sin godnattsaga, men först måste han borsta tänderna. Det ställer till vissa problem, för Daniel har aldrig borstat tänderna på egen hand, och nu lyckas han inte ens öppna tuben med tandkräm. Här behövs en insats av Oso. Han tar genast plats i en räddningskapsel och återvänder till jorden...
På SVT2 den 15 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Mark Pudleiner, Kelly James

19b. Flickan med guldfärgad bok (The Girl With the Golden Book)
Dagens övningsuppgift i agentskolan består i att lägga ett pussel i datorn. Om Oso gör rätt ska ett bekant ansikte framträda. Innan han hinner slutföra uppgiften kommer det in ett specialalarm: Samanta behöver hjälp med att laga en bilderbok som hennes lillebror har rivit sönder.
På SVT2 den 15 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Viki Anderson, Miyuki Hoshikawa, Kelly James

20a. Hoppa hage (Hopscotch Royale)
Vargas ger Oso ett provrör för vidare transport till UNIKs träsklaboratorium. Röret innehåller ”specialsvampdjurskapslar” som absolut inte får bli blöta, för då sväller djuren och blir jättestora. För att komma till labbet måste Oso hoppa på en rad fyrkantiga stenar genom träsket, en övning som han inte helt oväntat misslyckas med. Erfarenheterna från träsket kommer väl till pass när Oso ska lära lågstadieeleverna John och Andrea hoppa hage på skolgården.
På SVT2 den 22 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Brian Swenlin
Storyboard: Heiko Drengenberg, Patricia Wong

20b. Stjärnskottet (Gold Ringer)
Oso ska öva prickskytte med laserpenna från en varmluftsballong. Måltavlan finns på en bergstopp i närheten. Just som Oso ska fyra av blir han distraherad av ett inkommande specialalarm. Han missar måltavlan och laserstrålen reflekteras så olyckligt att han skjuter hål på sin egen ballong. Specialalarmet gäller lilla Klara som gärna vill lära sig kasta hästskor så att hon kan tävla mot farfar. Klara vet inte hur man gör, så det blir Osos uppgift att lära henne!
På SVT2 den 22 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Miyuki Hoshikawa, Patricia Wong

21a. Gömd en annan dag (Hide Another Day)
Oso tycker att dagens övningsuppgift är löjligt lätt. Han ska ta isär sin spionhakspenna och sätta ihop den igen. Men det är inte fullt så enkelt som Oso tror, eftersom det ska göras med bindel för ögonen. På en helt annan plats finns lille David som gärna vill leka kurragömma med sina kusiner. Det är dags att åka hem om fem minuter, så kusinerna gömmer sig kvickt och David står alldeles handfallen. Det är tydligt att han behöver Osos hjälp...
På SVT2 den 29 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Jack Monaco
Storyboard: Kelly James

21b. På torkningsuppdrag (Live and Let Dry)
Oso ska paddla kajak nerför floden och lägga till vid bryggan som är utmärkt med en blå vimpel. Det dröjer inte länge förrän Osos glasögon är alldeles nerstänkta av vatten. Eftersom Oso glömmer att torka av sina glasögon missar han bryggan och fortsätter utför ett högt vattenfall där Pellekopter fångar upp honom för vidare transport till nästa uppdrag. Hemma hos lille Leo har mamma bråttom till jobbet, så Leo erbjuder sig att diska efter frukosten. Han har aldrig diskat förr och behöver därför ett eller annat handfast råd från ett ”proffs” som Oso...
På SVT2 den 29 maj 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Stark Howell

22a. Med rätt att heja (The Girl Who Cheered Me)

På SVT2 den 5 juni 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Jack Monaco
Storyboard: Mark Pudleiner

22b. Licens att rocka (License to Twirl)

På SVT2 den 5 juni 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Viki Anderson

23a. Leksaksdagen är här (For Show and Tell Only)

På SVT2 den 12 juni 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Brian Swenlin
Storyboard: Heiko Drengenberg

23b. En spargris har två liv (Piggy Bank Royale)

På SVT2 den 12 juni 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Heiko Drengenberg, Miyuki Hoshikawa, Patricia Wong

24a. Doktor Av (Dr. Off)

På SVT2 den 28 augusti 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley
Storyboard: Heiko Drengenberg, Patricia Wong

24b. På klädseluppdrag (License to Dress)

På SVT2 den 28 augusti 2011
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Heiko Drengenberg, Stark Howell

Säsong 2 (2010 – 2012)

25a. En riktigt god smörgås (Quantum of Sandwich)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Miyuki Hoshikawa, Stark Howell, Larry Leker

25b. Dundermuffin (Thunder Muffin)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Larry Leker, Patricia Wong

26a. Dr. Kör (Dr. Go)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Viki Anderson, Mark Pudleiner, David S. Smith

26b. Bara för din säng (For Your Bed Only)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Viki Anderson, Stark Howell

27a. Med rätt att flyga fram (Another Way to Fly)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley
Storyboard: Heiko Drengenberg, Larry Leker

27b. Fäst vid badbollen (A View to a Ball)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley
Storyboard: Stark Howell, Larry Leker

28a. Från Kina till dig (From China With Love)
Den kinesiske pojken No Yun tänker bjuda sin västerländske kompis Pierre på middag med anledning av det kinesiska nyåret. Men Pierre vet inte hur man äter med pinnar. Osos uppdrag blir att lära honom det. Idag får Oso även träffa den excentriske uppfinnaren professor Buffo som håller till i sitt dammskyddade labb. Oso har vissa problem med skyddskläderna som måste tas på innan man får gå in i renrummet...
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley
Storyboard: Viki Anderson, Holly Forsyth

28b. Dunderbasket (Thunderbasket)
Oso ska röja ett järnvägsspår som blockeras av ett stort klippblock. Men först måste han hjälpa Per som inte är så bra på basketboll. Per vill lära sig träffa korgen så att han kan kasta några bollar med sin barnvakt Susann som är duktig basketspelare i skollaget.
Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley, John Loy
Storyboard: Sharon Forward, David S. Smith

29a. Sparkcykel (Goldscooter)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Mike Kunkel, Larry Leker

29b. Pojken med färgkritorna (The Boy With the Colored Crayons)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Kent Redeker
Storyboard: Kelly James, Larry Leker

30a. Guldputten (Gold Putter)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Stark Howell, Larry Leker

30b. Ett lövavtryck (Live and Leaf Rub)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Heiko Drengenberg, Larry Leker

31a. Dr. Juice (Dr. Juice)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Viki Anderson, Holly Forsyth, Linda Miller

31b. Ett snytningsuppdrag (For Your Nose Only)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Holly Forsyth, Sharon Forward

32a. Mannen med en golden retriever (The Man With the Golden Retriever)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Jack Monaco
Storyboard: Holly Forsyth, Mike Kunkel

32b. Stolarna är för få (The Chairs Are Not Enough)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Holly Forsyth, Kelly James

33a. Färggrann palett (Colors Royale)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Holly Forsyth

33b. Rena fingrar (Cleanfingers)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Jack Monaco
Storyboard: Linda Miller

34a. Vyn av en mask (A View to a Mask)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Jack Monaco
Storyboard: Sharon Forward, Holly Forsyth

34b. Pumpans blick (Pumpkin Eyes)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley, Kent Redeker
Storyboard: Viki Anderson, Holly Forsyth

35a. Änglar i snön (For Angels with Snow)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Sharon Forward

35b. Doktor Snö (Dr. Snow)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley, Kent Redeker
Storyboard: Linda Miller

36a. (License to Sled)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Mike Kunkel, Larry Leker

36b. (Snowflakes are Forever)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Kelly James, Larry Leker

37a. (Dr. Throw)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Holly Forsyth, Stark Howell, Larry Leker

37b. (Nobody Plays ’It’ Better)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Don Gillies, John Loy
Storyboard: Heiko Drengenberg, Larry Leker

38a. Olssons bonnagårds specialsång (On Old MacDonald’s Special Song)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Dan Riley
Storyboard: Sharon Forward, Larry Leker

38b. Knäpp fingrar (Snapfingers)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Jack Monaco
Storyboard: Viki Anderson, Larry Leker

39a. Kvantum med sås (Quantum of Sauce)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy
Storyboard: Heiko Drengenberg, Mike Kunkel, Larry Leker

39b. Flickan med den vikta tvätten (The Girl with the Folded Clothes)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Krista Tucker
Storyboard: Kelly James, Larry Leker

40a. Grönfinger (Greenfinger)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: John Loy, Jonathan Rosenthal
Storyboard: Sharon Forward, Larry Leker

40b. Ur sömnig synvinkel (For Sleepy Eyes Only)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Jack Monaco
Storyboard: Heiko Drengenberg, Larry Leker

41a. (Live and Let Heal)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Mike Rabb
Storyboard: Stark Howell, Larry Leker

41b. (Goldenfish)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Noelle Wright
Storyboard: Viki Anderson, Larry Leker

42a. (For Tamales With Love)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Maria Escobedo, Charles Gherardi
Storyboard: Holly Forsyth, Larry Leker

42b. (Pinata Royale)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Don Gillies
Storyboard: Sharon Forward, Heiko Drengenberg, Larry Leker

Specialavsnitt

43. (The Living Holiday Lights)

Regi: Jamie Mitchell
Manus: Ford Riley, John Loy, Jonathan Rosenthal
Storyboard: Viki Anderson, Heiko Drengenberg, Holly Forsyth, Stark Howell, Kelly James, Mike Kunkel, Larry Leker

Svenska röster

Specialagent Oso...Victor Segell
Tass-Top...Emma Lewin Sundberg
Kapten Dos...Urban Wrethagen
Pellekopter...Henrik Ståhl
Specialagent Dotty...Claudia Galli
Specialagent Vargas...Jonas Kruse
R.R. Rapprik...Viktor Åkerblom
samt... Ayla Kabaca, Beata Harryson, Bianca Gasparetti, Saga Norling, Amanda Jennefors, My Bodell, Alice Sjöberg Brise, Daniel Melén, Cecilia Wrangel, Karl Nygren, Axel Karlsson, Sam Molavi, Sharon Dyall, Amelie Eiding, Joachim Bergström, Christian Fex, Vendela Palmgren, Melker Duberg, Daniel Sjöberg, Michele Gasparetti, Elias Eiding Målar m.fl.

Sånger

”Special Agent Oso Theme”
Musik och text: Ford Riley, Mike Himelstein
Svensk text: Olle Ferner
Svensk sång: Joachim Bergström

”Three Special Steps”
Musik och text: Ford Riley, Mike Himelstein
Svensk text: Olle Ferner
Svensk sång: Emma Lewin Sundberg

Svensk produktion

Introsång: Joachim Bergström
Inspelningstekniker: Mikael Regenholz
Dialogöversättare: Olle Ferner
Sångöversättare: Olle Ferner
Kreativt ansvarig: Kirsten Saabye
Studioproducent: Anja Pajor
Studio: Dubberman

Övrigt

Tv-serien Specialagent Oso hade svensk premiär på Playhouse Disney den 18 maj 2009. SVT2 började sända serien den 9 januari 2011.

De engelska avsnittstitlarna är travestier på olika James Bond-titlar.

Källor

Disney, Specialagent Oso, avsnitt inspelade från SVT2 2011
iTunes, http://www.apple.com/se/itunes/


Texten på denna sida © 2011, 2013, 2018 Anders M Olsson, [email protected]. Figurer, bilder m.m. med anknytning till Specialagent Oso © Disney. Sidan senast uppdaterad den 24 februari 2018.

Designed and produced by Tonakai Studio