In English

Artister och kreatörer

Carl Barks

Carl Barks Utan tvivel den mest kände av alla de artister som arbetat med Disneys figurer. Han var den som utvecklade Kalle Anka och större delen av den värld som omger honom, med andra ord är det Carl Barks förtjänst att Kalle utvecklades från den han är i kortfilmerna till serietidningsankan. Hans berättelser om ankorna är klassiska och utgör grunden till den ankistiska forskningen. Sedan 1966-67 tecknade Barks inte längre några nya serier utan nöjde sig med att måla tavlor med ankorna.
Carl Barks föddes den 27 mars 1901 och avled den 25 augusti 2000. Han levde hela sitt liv i USA och bodde under större delen av sitt liv i Oregon.

Bilden från Sheriffen i spöksta'n (W/WDC 176A), Kalle Anka & C:o nr 36 1997.


Romano Scarpa

Romano Scarpa är italienare, född 1927. Han sökte sig tidigt till det italienska förlaget Mondadori som under lång tid gav ut disneyserier i Italien och även hade en egen produktion av dem. Scarpas främsta förebild och inspirationskälla var Floyd Gottfredsons serier med Musse Pigg.

Idag bor Romano Scarpa i Spanien och tecknar alltjämt disneyserier åt bland andra Egmont i Danmark.

Marco Rota

Marco Rota Ytterligare en av Italiens mest kända anktecknare, mest känd för sina serier om "Kalle Vildand" (originalserien på svenska i beskuret skick i Kalle Anka & C:o nr 11-14 1982). Han har även gjort ett försök att skildra Kalles uppväxt (på svenska i albumet Kalle Anka Mitt liv i ett äggskal).

Bilden från Den ofrivillige flygaren (D96264), Kalle Anka & C:o nr 31 1997.


Don Rosa

Don Rosa Av många ansedd som "den nye Barks", även om det är en titel som är långt ifrån oomstridd. I vilket fall som helst så är Don Rosa idag en av de mest kända anktecknarna.

Hans stil skiljer sig helt klart från den vanliga stilen bland disneytecknarna i det att den är väldigt detaljerad och noggrann. Rak och stel skulle en del nog säga.

Med Carl Barks som sin stora förebild och idol har Don Rosa ofta anspelningar på de klassiska Barksserierna i sina egna alster. I några fall har han gjort direkta fortsättningar på Barks serier.

Bilden från Shambalas skat (D95153), Anders And & Co. nr 26-27 1996.


Mer information

Om du vill ha reda på personerna bakom en viss disneyserie kan du gå till den sökbara I.N.D.U.C.K.S.-databasen. Det finns även en mängd webbsidor som närmare tar upp de olika disneytecknarna och då främst Carl Barks och Don Rosa. Någon enstaka länk finns f.n. på den globala länksidan, jag ska försöka skriva in fler.


© Johan Rhen 1997, 2002. Illustrationer från Kalle Anka & C:o och Anders And & Co. © Disney. Sidan senast uppdaterad 1 juni 2002.

Designed and produced by Tonakai Studio